TIDIGARE PRODUKTIONER AV UTAS TEATER: 

Vissa av föreställningarna kan fortfarande specialbeställas vid förfrågan.

LIVSKUNSKAP: Värdegrunder, likabehandling, utanförskap. Etik och moral genomsyrar alla mina program! Lätt att integrera i ämnesundervisningen enligt LGR 11 och GY 2011. Finansiering för grundskolan möjlig genom Skapande skola-projekt.

Varje föreställning anpassas direkt till publikens ålder, allt ifrån åk 6 - 9, gymnasiet och vuxna. Framställningen är mycket realistisk, så publiken tror att jag är den jag spelar. Därför berörs man, och får många tankar. Efterdiskussionerna kommer lätt igång. Diskussionsmaterial ingår alltid i priset, och jag hjälper också gärna till med efterarbetet genom samtal med eleverna klassvis efter föreställningen.


HÄNG MÉ, om våld och droger, om liv och död för unga människor.
För åk 6 -9, gymnasiet, vuxna

Man förundras alltid över hur Utas bär sig åt för att få en församling av tonåringar att koncentrerat lyssna och suga i sig budskapet. De må vara tio stycken eller femhundra, efter bara några få sekunder är de helt uppslukade av Utas berättelse.
Utas är på publikens nivå och våglängd. Han skapar först kontakt med humorns hjälp, och kan sedan tala om de mest allvarliga saker som rör unga människor. Ungdomarna blir hänförda, och detta är en förutsättning för att kunna samtala allvarligt om liv och död, som HÄNG MÉ egentligen handlar om.
 
Ungdomarna i publiken får träffa en ung kille i deras egen ålder, som på grund av osäkerhet från barndomen, grupptryck och flockmentalitet inte vågar vara sig själv och välja rätt umgänge. Inte vågar säga nej, utan bara hänger med den han beundrar som sin ledare. 
Det handlar om sexuella övergrepp under uppväxten, rädsla, utanförskap och främlingshat. Om cigarretter, dåliga DVD-filmer och människofientliga dataspel. Om snus, anabola steroider, öl, brass och karatesparkar.

Huvudpersonen irrar sig allt längre in i den farliga labyrinten, tills han en kväll "råkar" sparka ihjäl en flicka i en kiosk, åker fast och hamnar i fängelse. Där tar ångern och gråten vid. Fängelselivet är inte riktigt så romantiskt som man tror innan man varit där. Där härskar grupptryck, våld och farlig gängmentalitet utan återvändo.
 
Rehabiliterande behandling sätts in med våldsterapi och empatisk träning. En vändpunkt blir det arrangerade mötet med brottsoffren, dvs den mördade flickans föräldrar och lillebror. Det blir starka känslor som förmedlas till publiken.

En pjäs i arbetslöshetens, hopplöshetens och nedskärningarnas tid. Ändå finns det plats för skratt, glädje och framtidstro. Det gäller ju bara att se möjligheterna innan det är för sent!

Samtal om livskunskap och värdegrunder kan inte börja bättre än med föreställningen HÄNG MÉ. "Den här pjäsen handlar ju om precis allting i livet!" sa en ung tjej i publiken.

Klicka på bilden för att ladda hem affischen som pdf
UTAS TEATER - Häng mé
DROGKARUSELLEN         Åk 6 -9, gymnasiet, vuxna

Om öl och tobak, vin och sprit. Hembränt, sniffning, hasch och tabletter. GHB, amfetamin, kokain och ecstasy. DXM, LSD, crack, heroin, och så allt som blir följden av ett liv med droger. Skratten i början tystnar när knarkarens realistiska skildring kryper in under skinnet på åskådaren. En ruskig upplevelse av verkligheten!

Klicka på bilden för att ladda hem affischen som pdf
UTAS TEATER - Drogkarusellen

TAFSA LAGOM         Åk 6 -9, gymnasiet, vuxna

Skämt och allvar om mänskliga relationer och utanförskap. Kärlek och sex, teknik och känslor, fördomar och sanning. En sex- och samlevnadstimme utöver det vanliga! Glöm det vanliga AIDS-tjatet, här får HIV äntligen ett ansikte i en mycket stark pjäs om mänskliga relationer och utanförskap.
Efteråt undrar alla om det var teater eller verklighet. Detta borde alla se innan festen eller utlandsresan! Det blir en känsloupplevelse Du kommer att minnas.

Klicka på bilden för att ladda hem affischen som pdf
UTAS TEATER - Tafsa lagom
PATRIOT ELLER DÅRE?         Åk 6 -9, gymn, vuxna

Om nynazism och främlingshat. Eller snarare främlingsrädsla, rasisten finns mitt ibland oss. Här träder han fram helt öppet med alla sina åsikter. Det blir mycket omskakande för publiken! Nu måste vi välja: Hur vill vi ha det egentligen? Är vår demokrati i fara? Diskussionerna kommer igång direkt, oftast redan under föreställningen. Då blir det verkligen levande teater!

Klicka på bilden för att ladda hem affischen som pdf
UTAS TEATER - Patriot eller dåre

RING ELLER MAILA MIG GÄRNA SÅ BERÄTTAR JAG MER! 070-569 88 00  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

 
AIDS-PJÄSEN

Världens första teaterpjäs om AIDS och Hiv. Skrevs 1985 men
är tyvärr minst lika aktuell fortfarande.

Klicka på bilden för att ladda hem affischen som pdf
UTAS TEATER - AIDS-PJÄSEN


SVARTSKALLAR & BLEKFISAR

En pjäs om främlingsfientlighet, främlingsrädsla, utanförskap och självmord.

Klicka på bilden för att ladda hem affischen som pdf
Svartskalarblekfisar

 
 
SKAPANDE DRAMATIK         För alla åldrar från och med förskolan och uppåt.
Jag har tidigare jobbat mycket även som vanlig lärare på både låg- och mellanstadiet, och fascinerats av den skaparkraft ungar i den åldern har. Rektorerna tog även tillvara mina teaterkunskaper och lät mig jobba med teater med "mina" ungar. Senare har jag framgångsrikt använt mitt arbetssätt med elever i förskolan, grundskolans alla stadier, på gymnasiet och inte minst med vuxna.
Jag utgår från elevernas fantasi, rörelser och röster i övningar vi gör med ganska många samtidigt.
Jag använder också musik för att förhöja de stämningar vi arbetar med.
I de roliga övningarna får alla fullt utlopp för en mängd olika känslouttryck, både kraftfulla och mer subtila.
Utifrån dessa känslor skapar vi sedan karaktärer som kan få spelrum i dramatiserade situationer som deltagarna själva får vara med och hitta på.
Det blir en gestaltning som fått växa fram på ett naturligt och organiskt sätt.
Efter det kan vi välja om vi vill dramatisera en bilderbok, göra en kort pjäs eller bara träna på att framföra något inför publik. Det fina är att framförandet efter våra förberedelser nu kommer inifrån aktörerna själva i stället för att de, som man brukar, mekaniskt har fått lära sig en text att nervöst läsa upp.

HETA STOLEN         Åk 6 -9, gymnasiet, vuxna
Författar- och skådespelarbesök
En övning i gruppdynamik
Efter många år som professionell skådespelare, regissör och dramatiker inom teater, film och TV sätter sig Utas i HETA STOLEN. Han delar med sig av erfarenheter och livskunskap genom att svara ärligt och uppriktigt på alla frågor. Det brukar snabbt bli en öppen diskussion där alla får delta på lika villkor. Som yrkesman styr Utas frågestunden till en nyttig övning i gruppdynamik, med tonvikt på trevligt umgängessätt och motverkan av grupptryck och könsåtskillnad. Fungerar lika bra hos unga som gamla. I skolor lämpligt i åk 6 - 9 och gymnasiet. Samtalen förs med en klass i taget i klassrummen under hela skoldagen. En lektionstimme med varje klass brukar vara lagom.
HETA STOLEN används med fördel även som arbetssätt för efterarbete i klasserna efter en teaterföreställning.
Livskunskap och värdegrunder på ett naturligt sätt där eleverna får vara kreativa och själva skapa samtalet.

UTBILDNING, SEMINARIER         Gymnasiet, vuxna
Presentationsteknik, kommunikation och bemötande är några av ämnena.
Konsten att komma överens med människor på ett bra sätt är ovärderlig i vårt moderna kommunikationssamhälle.
Mångårig erfarenhet som skådespelare och regissör är en bra grund för samtal, diskussion och praktiska övningar. Föreläsning på ett levande sätt där publiken är delaktig. Detta är bevisat det bästa sättet att ta emot och minnas information. Innehållet skräddarsys efter beställarens önskan.
Speltiden är vanligen c:a 40-45 minuter. Inga scenkrav och ingen begränsning av antalet åskådare. Ju fler det är i publiken, desto bättre blir stämningen!
Grundskolor finansierar ofta mina program med projektpengar från Skapande skola.
Du får även andra värdefulla tips för finansieringen under rubriken Priser och ekonomitips här på hemsidan!
RING ELLER MAILA MIG GÄRNA SÅ BERÄTTAR JAG MER! 070-569 88 00  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
 
FRÖKEN JULIE
Föreställningen visar en repetition i nutid av August Strindbergs pjäs.

En modern pjäs som utspelar sig under en repetition av Strindbergs FRÖKEN JULIE. Det är ett intensivt, psykerotiskt drama, helt i linje med Strindbergs egna intentioner, men förlagt till nutid. Kampen mellan könen och de sexuella neuroserna mellan Jean och Julie får fullt utlopp! Det blir en stark känsloupplevelse för publiken med den skrämmande bilden av vår egen samtid!

Psykerotiskt nutidsdrama om sexövergrepp på en ung tjej, vilsen i en värld av droger, dokusåpor, kändisfixering och modeporr. En otäck uppgörelse med vår egen tid. Ingen lämnas oberörd!

Idé och textbearbetning: Utas
Manus och regi:
Utas/Yohanna Idha
Regisupport: Peter Carlberg
Musik: Cosmica, Lars Andersson
och Camilla Jonsson
Foto: Gunnar Jönsson
I rollerna: Yohanna Idha/Utas

UTAS TEATER - Fröken Julie


DEN GIRIGE av Moliere
Manus: Utas, som också gör alla 27 rollerna. Regi: Peter Carlberg
Den girige


AVSNOPPAD
Krogshow på Mosebacke i StockholmMERA STAKE!
Krogshow på Akkurat i Stockholm
Mera stake2


ÄNKEMAN JARL
Folklustspel av Vilhelm Moberg.
Textbearbetning, manus och regi: Utas


MARKNADSAFTON
Folklustspel av Vilhelm Moberg.
Textbearbetning, manus och regi: UtasDU KAN OM DU VILL
Makalöst rolig underhållning om Jantelagen med Gay Lundin.DUMHETENS TRIUMF
Varieté med eldslukning, gyckleri och komiska trollkonster.
CLOWNEN GAJONI
Tokerier i manegen av och med Gay Lundin.STICK!
Hur man undviker oplanerade stickskador, Gay LundinFANTASTERI
Gay LundinVÄRSTINGEN
Ungdomspjäs om våld av och med Lars Naumburg.
Varstingen

BESÖKAREN
Drama av och med Peter Carlberg.
Besokaren